(MTI) – Élelmiszer biztonsági és higiéniai jogsértések miatt két Békés megyei húsüzem működését függesztette fel a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih), az eljárások folyamatban vannak, a vállalkozások több százezer forintos, akár milliós nagyságrendű bírságra számíthatnak – közölte a hivatal kedden az MTI-vel.
A Nébih közölte, hogy a Megyer Vágóhíd Kft. pácolt sonkát, zsírt és töltelék árut előállító létesítményében súlyos higiéniai szabálytalanságokat tártak fel az ellenőrzés során. Az üzem által gyártott húskészítmények és fellelt élelmiszerek közül több mint öt tonna nem nyomon követhető, illetve lejárt tételt vontak ki a forgalomból és semmisítettek meg.
A feltárt élelmiszerbiztonsági kockázatot jelentő hiányosságok miatt a hatóság az egység vágási és élelmiszer-előállító tevékenységét azonnali hatállyal felfüggesztette. A hibákat az üzem az azóta tartott ismételt hatósági ellenőrzésekre sem tudta kijavítani, így továbbra sem folytathatja tevékenységét – tették hozzá.
A hivatal szakemberei a Benkó Hús Kft. húskészítmény-előállító létesítményében szintén erősen kifogásolható higiéniai körülményeket találtak. Azonnali hatállyal felfüggesztették az egység húskészítmény-előállító tevékenységét és elrendelték a fellelt 2,6 tonna nem nyomon követhető, lejárt, illetve penészes termék forgalomból való kivonását, valamint az állati eredetű élelmiszerek megsemmisítését. Az üzem a hiányosságok kijavítása után, a hatóság ismételt helyszíni szemléjét követően folytathatta tevékenységét – közölte a Nébih.