Varga Lajos: Sportolóból Manöken

Varga Lajos Manöken

18 éves korág a sport jelentette az életét.. A BEAC-ban futballozott, a gimnziumban kosárlabdázott.  Az egyesülete  pénzügyi gondok miatt megszüntette az ifjúsági szakosztályokat. Még mielőtt új csapatot talált volna, baráti társaságából valaki felajánlotta, hogy menjen a filmgyárba (akkori nevén: MAFILM) dolgozni. Az épp akkor megszerzett jogosítvánnyal, rögtön gépkocsivezető lett. Sok játékfilm- és kisfilmes stúdióban, produkcióban dolgozott négy évig. Domonkos Sándor fotóművész, a filmgyár standfotósa többször mondta, hogy ki kellene próbálnia a modellfotózást, mert szerinte megfelelne. Nem érezte magát kellően exhibicionistának ehhez a világhoz, ezért azt mondta, hogy majd meggondolja.332522555_893928708500623_2970004589668525306_n.jpgEgyik nap, mikor a Reklám- és propaganda Stúdióhoz volt forgatásra beosztva, az egyik modell lány megkérdezte, hogy nem vinné-e el ha a belváros felé megy. Elvitte. Útközben kérdezte, hogy miért nem dolgozik divatbemutatókon mint manöken, megvannak hozzá az adottságai. Ez már felkeltette az érdeklődésér, és szólt Domonkos Sándornak, hogy mégis érdekelne egy próbafotózás, ami lehetne a portfóliója. Az elkészült fotókat leadta a Magyar Hirdetőbe és a Divatintézetbe. Nem telt el két hét, mindkét helyről hívtak. Ettől kezdve 10 évig, végig a szakmában dolgozott. A legjobban foglalkoztatott férfi manökenek egyike volt.

Ezt több dolognak köszönhette. Egyrészt vállalta a függetlenséget, mint „szellemi szabadfoglalkozású”, tehát bármikor hívhattak. Másrészt saját gépkocsival rendelkezett, amivel a vidéki bemutatókra szállította a kollégáit. Volt még egy előnye a felkéréseknél. 1977-ben megismerkedett Pintér Máriával, közismert nevén Pintyővel, társával, későbbi feleségével, Ettől kezdve ahova lehetett együtt hívtak őket, miután egy telefonnal két felkérést tudtak nyélbe ütni a szervezők.

Rendszeresen dolgozott a nagy cégek MDI, OKISZ-labor, KIOSZ, stb. nagy- és szakmai bemutatóin. Szinte valamennyi férfi ruhagyárnak volt modellje. VOR, Styl, ZA-KO, Fékon, Május 1, FER, stb. Dolgozott nemzetközi vásárokon itthon és külföldön is. Ezek jellemzően napi 7-8 bemutatót is jelentettek. Rendszeresen részt vett a Magyar Hirdető és az ORI (Országos Rendező Iroda), a Skála áruházak műsoros tavaszi-őszi sorozatain. Az összes városban, ahol Skála áruház volt napi két műsoros bemutatót tartottak, a legismertebb művészek és együttesek közreműködésével.

Dolgozott a Szovjetúnióban, Csehszlovákiában, Lengyelországban. 10 évig a moszkvai Raznoexport kereskedelmi rendezvényen képviselte a magyar férfi ruházatot. Feleségétől, Pintyőtől 1984-ben elvált, de ezután is barátok, társak voltak egészen a közelmúltban bekövetkezett haláláig.

Miután befejezték társával a pályafutásukat, nyitottak egy non-stop drink-bárt Stúdió Galéria Eszpresszó néven. Dekoráció helyett havonta változó kiállításokkal rendezték be a helyet. Kiállított náluk Péli Tamás, Ábrahám Rafael, Zwolszky Zita és még sokan mások…

Ezután külföldre távozott, Münchenben és Bécsben számítástechnika kereskedelemmel foglalkozott. Rendszerváltás utáni hazatérése után ingatlan irodát nyitott, majd legutóbb videójáték disztribúcióval foglalkozó cégével szupermarketek beszállítói voltak.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük